Heran temppeli

Heraionin temppeli on omistettu nimensä mukaisesti ylijumala Zeuksen vaimolle Heralle, joka mytologian mukaan oli syntynyt juuri Samoksella. Ensimmäisen, puisen, version temppelistä rakennutti saaren ensimmäinen kuningas Ankaios. Se kuitenkin tuhoutui ja sen tilalle pystytettiin myöhemmin useitakin Heran-temppeleitä. Niistä ainuttakaan ei kuulemma saatu valmiiksi asti. Loisteliain temppeli oli mitoiltaan niin suuri, että jopa tänään ihailemamme Ateenan Parthenon näyttäisi sen rinnalla pieneltä mökkipahaiselta.

Pituutta Heraionilla oli noin 108 metriä ja leveyttä 55 metriä, Parthenonin 70 ja 31 metriä vastaan! Tänään paikalla voi valitettavasti ihailla yhtä ainoata edelleen sinnikkäästi pystyssä olevaa joonialaista pylvästä, joita alkujaan oli yli 150. Heraionin mahti unohtui sen romahdettua, ja vasta vuonna 1704 Ranskan kuninkaan Ludwig XIV, tai Aurinkokuninkaan, itään lähettämä botanisti toi rauniot länsimaailman tietoon.

Heran temppelille pääsee helpoiten opastetun kiertoajelun mukana. Toinen helppo tapa on tulla taksilla Pythagorionin kylästä. Läheiseen Irionin kylään kulkee bussi Pythagorionista ja Heran temppeliin menevän tienhaaran kohdalla on bussipysäkki. Siitä on vielä 10-15 minuutin kävelymatka temppelille, se voi Kreikan kesähelteessä tuntua tuskallisen pitkältä.

Lisälukemista Heran temppelistä eli Heraionista:

3 Responses to Heran temppeli

 1. Jutta says:

  Parasta aikaa Heran temppeliin ja sen alueeseen tutustumiseen on ehdottomasti toukokuu tai kesäkuun alku. Itse en ainakaan jaksaisi nauttia näkemästäni polttavan auringon alla. Sitä paitsi temppeli on luonnon keskellä, ja loppukeväällä koko alue on kauneimmillaan eli vielä vihreä ja kukkaloiston kaunistama. Kesän aikana aurinko polttaa ruohikon ruskeaksi eikä kukkia näy missään.

 2. Ghita says:

  Uskomattomat mittasuhteet tuolla Heran temppelillä on tosiaan ollut, mutta niitä ei oikein tavallinen turisti tajua, koska pylväistä vain yksi on enää pystyssä meitä tervehtimässä. Jos koko ulkomittojen mukaisesti kulkisi pylväsrivi, olisi se mahtavaa katseltavaa, etenkin niille, jotka ovat tuolla Ateenan Parthenonilla käyneet aiemmin. Aika järkyttävää ajatella, että suuri osa myös kyseisen alueen tuhoista on ollut ihmiskäden aikaansaamaa, eikä tuollaisia urotöitä ole osattu arvostaa etenkään vierasmaalaisten valloittajien osalta.

 3. Reetta says:

  Kuulostaa käymisen arvoiselta kohteelta. Varmasti opastettu reissu olisi paras, silloin kuulisi hiukan myös historiasta. Olisiko kuitenkin jollain oman käden tietoa kuinka pitkiä nämä reissut ovat, onko puolipäiväinen vai koko päiväinen?

  Ilmeisesti aika aukealla paikalla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.