Ruoka ja juomat

Samosta lautaselle ja lasiin

Kun kerran matkaat Samokselle asti, kannattaa ehdottomasti myös valita tavernassa ruokaillessa paikallista perinneruokaa lautaselleen ja lasiin saaren ikiomia viinejä. Suomalaiseenkin makuun on kaikkialla saatavilla niitä jo muualtakin Kreikasta tutuiksi tulleita ruokalajeja, kuten munakoisoista musakaa tai riisitäytteisiä vihanneksia eli gemistaa. Niiden lisäksi uteliaan ja makunystyröitään kunnioittavan turistin tulee pyytää menulta kokeiltavakseen ainakin seuraavat 3 ruokalajia.

Garides giuvetsi on merihenkinen ruokalaji, joka sopii katkarapujen ystäville. Sen tilanneet nimittäin saavat eteensä makaronista, paprikasta ja katkaravuista valmistettua herkullista ruokaa.

Boxadakia puolestaan sopii lihan ystäville. Normaalisti sen valmistuksessa käytetään naudan tai lampaan lihaa, jotka ensin kypsennetään ja kääritään sen jälkeen rakkaudella pala kerrallaan munakoison viipaleeseen, joka on sekin ensin paistettu. Ruokalaji haudutetaan sitten vielä uunissa kreikkalaisittain lähes kaikkiin ruokiin käytetyn tomaatin kera.

Tourlou sopii sitten kasvissyöjillekin. Sen sisuksista paljastuu tarkalla silmällä ja makuaistilla ainakin peruna, kesäkurpitsa, tomaatit ja erilaiset mausteet. Tourlou sopii myös alkuruoaksi pöytään ennen esimerkiksi liha- tai kalaruokaa.

Yllä olevien seuraksi voit pyytää jotakin paikallista viiniä, jota luultavasti saat pullon lisäksi myös irtoviininä. Saari tunnetaan etenkin makeista viineistään, mutta ne ovat suomalaiseen makuun useimmiten liian makeita, eli sopivat lähinnä vain jälkiruoan seuraksi tai sellaisen korvikkeeksi.

Jälkiruoaksi puolestaan sopii aina jogurtti samoslaisella hunajalla, jolloin päätät illallisesi sekä makeissa että terveellisissä merkeissä. Usein koko komeuden kruunaavat saksanpähkinät.

Mainioilta kreikkaan.net sivuilta voit lukea enemmän aiheesta kreikkalaiset ruuat ja juomat.  Siellä on useita asiantuntevia sivuja aiheesta. Lisäksi sieltä löytyy erillinen sivu ruokailu Samoksella, jossa myös kuvattuna paikalliset erikoisuudet.

3 Responses to Ruoka ja juomat

  1. Vesi kielellä says:

    No, siinähän jo onkin sitten valinnat menulta valmiina! Ihan vesi herahti kielelle, ja haluaisinkin hypätä seuraavaan Samokselle vievään lentokoneeseen. Itse valitsen jokaisella lomallani vain kyseisen maan ruokalajeja, mieluiten vielä juuri niitä vain paikallisesti saatavilla olevia. Loma on mielestäni ikimuistettava vasta silloin, kun sitä on nautiskellut kaikin aistein. Sitä paitsi se on loistava tapa oppia uusia ruokia, joilla voi toisinaan piristä tätä suomalaista ruokakulttuuria. Mikäpä mukavampaa kuin herkutella jollakin eksoottisella ruoalla pimeän ja ankean talven keskellä.

  2. Parhaat ravintolat says:

    Samoksellakin pääsee helpolla kreikkalaisen ruoan makuun, sillä ravintoloita on tuhkatiheässä ja niiden tarjonta pääpuolisesti laadukasta ja maittavaa. Itse olen lomaillut Samoksella useita kertoja ja ohessa voisin mainita muutamat suosikkitavernoistani, jotta ensikertalaiset pääsevät helpolla samoslaisten makujen maailmaan. Pythagorionista mainittakoon Elia Restaurant, Symposium, Pegasus ja Irodion Garden restaurant, Votsalakiasta The Ballad of Bill & Salome sekä To Remetso, Kokkarista Meltemi ja Taverna Nireas, Karlovasista Dionysos ja läheiseltä Patmokselta ilman muuta palkittu Apocalypsis.

  3. Eva says:

    Garides giuvetsi on vallan herkullista, eikä sitä valitettavasti Suomessa saa kuin todella laadukkaissa kreikkalaisravintoloissa. Itse rakastan kalaa ja äyriäisiä, joten katkaravut maittoivat Samoksella erinomaisesti. Ruoassa maistuu myös tomaatti ja tuo paprika, joten se ei todellakaan ole mautonta. Muilla Kreikan saarilla olin jo aikoinani maistanut makaronia hummerilla, joka on varsin samanmakuista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.